A narancsbőr (cellulit) fokozatok szerinti besorolása

A narancsbőr első fokozata
Ez narancsbőr, vagyis cellulit olyan enyhe fokozata, hogy talán még nem is beszélhetünk narancsbőrről. A cellulit akkor kezd kialakulni, amikor a testünk egy adott területének a vér- és nyirokkeringése nem működik megfelelően, és a sejtek közötti térben megrekednek a sejtanyagcsere során felszabaduló melléktermékek, amik vizet is visszatartanak. Ez talán fel sem tűnik, de a bőrt összecsípve nem a korábban megszokott rugalmas bőrt érezzük. Ebben a fokozatban egy egyszerű masszázs is sokat tehet a probléma orvoslásában. Érdemes a “problémás” területet olajos masszázzsal átmasszírozni a szív irányába. Ezt a kezelést, mivel véglegesen nem szünteti meg a problémát, így folyamatosan szükséges igénybevenni.

A narancsbőr második fokozata

A második fázisban a megrekedt nyirok nyomást gyakorolhat a környező szövetekre és a nyomás hatására elindul egyfajta kötőszövetes átépülés is. Ebben a fázisban ha a bőrt összecsípjük, megjelenhet a jellegzetes narancsbőrös, behúzódásokkal tarkított kinézet. Ebben a fázisban érdemes bevetni különböző narancsbőr elleni kozmetikumokat is, melyek fokozzák a vér- a nyirokkeringést, segítik a terület méregtelenítését. Itt vethető be a testtekercselés is, illetve a belsőleg alkalmazott salaktalanító teakeverékek is segítenek a probléma ellen. A következő pontban említett cellulit elleni készülékek ebben a fázisban is bevethetők, mivel a narancsbőrre alkalmazott ultrahangos és rádiófrekvenciás eszközök mélyebbre képesek juttatni a hatóanyagokat. Mivel ezek a kozmetikumok nem szüntetik meg véglegesen a problémát, így folyamatos használatot igényelnek.

A narancsbőr harmadik fokozata

A cellulit harmadik fázisában a problémás területeken a tésztás megjelenés, a “narancsszerű” kinézet már a bőr összecsípése nélkül is látható. A méreganyagok egy része a zsírsejtekben tárolódik, és azok megnőnek, a szöveti nyomás tovább nőhet a pangó nyirok miatt, miközben a kötőszöveti gerendák a bőrt lehorgonyozzák és ezért láthatók az apró kitüremkedések egyre nagyobb mértékben. Ekkor már bárki felismeri a narancsbőrt. Ebben a fázisban már mindenképp fontos a gépi/kozmetikai kezelés bevetése is, hiszen itt már közvetlenül hatni kell a kötőszövetre is, szükséges ennek megerősítése, melyre már nem hatnak a kozmetikumok. Az ultrahangos mélymasszázs növeli a zsír és kötőszöveti sejtek áteresztőképességét, így a salakanyagok ürülése  hatékonyabb, a hatóanyagok pedig jobban képesek beépülni, a normális működést elősegíteni. A rádiófrekvenciás kezelés esetén keletkező hőhatás kifejezetten a kötőszöveti rostok feszesítésében, rugalmasságuk javításában játszik szerepet, aminek hatása látványos, de emellett segíti a salakanyagok ürítését is a vér- és nyirokkeringés fokozása által. A kötőszöveti hatás legfontosabb eleme azonban a rostok újjáépülésének serkentése, ami egy megelőző funkció. Mivel ezek a narancsbőr elleni kezelések nem szüntetik meg véglegesen a narancsbőr problémáját, így folyamatos kezelést igényelnek.

A narancsbőr negyedik fokozata

A negyedik fázisban a kötőszöveti rostok megvastagodása is elkezdődik, azok megkeményednek és sokkal rugalmatlanabbá válnak, de közben meg is nyúlnak, így a bőr nem csak tartását, hanem rugalmasságát is elveszti. A szövet keringésének romlásával sejtkárosodások is bekövetkeznek, mivel a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, tápanyaghoz. A zsírsejtek tovább nőnek, a narancsbőr egyre jobban láthatóvá válik, a bőr tésztás tapintású lesz. A kozmetikai szalonban végzett, vagy otthoni gépi kezelés, – mint már az előző fázistól is – indokolt, hiszen itt már kifejezetten a szövet épségének a megőrzése és helyreállítása a cél. A keringés javulása javítja az szöveti oxigenizációt, ami megszakíthatja a beindult ördögi kört. Itt érdemes mindent bevetni. A masszázs, az ultrahangos mélymasszázs, a rádiófrekvenciás kezelés és a LED terápia, mind-mind szóba jönnek.

Fontos tudni, hogy a nararancsbőrt nem lehet egyetlen kezeléssel megszüntetni, ahhoz, hogy látványos narancsbőr csökkentést érjünk el, folyamatos odafigyelésre van szükség, és rendszeres, kúraszerű kezelésekre. Leghatékonyabb az, ha egyszerretöbbféle kezelést végzünk párhuzamosan. A keringés javítása mellett a kötőszövet feszesítése is cél, illetve az új kötőszöveti rostok termelésének beindítása, amit krémekkel önmagukban nem lehet elérni.

Tudtad?
Szerencsére manapság Magyarországon már számos otthoni narancsbőr kezelésére szolgáló eszköz kapható, így nem szükséges egy professzionális narancsbőr elleni kezelésért szalonba járni, időpontot foglalni, mások előtt levetkőzni. Ezek a készülékek olyan profi technológiákat tesznek elérhetővé otthonunkban, mint az ultrahangos mélymasszázs, vagy rádiófrekvencia, vagy akár ezek kombinációja, mellyel még hatékonyabb eredményt lehet elérni.

A narancsbőr ötödik fokozata

Ekkorra elérkezünk a narancsbőrös terület megkeményedéséhez. A zsírsejtek a kötőszöveti rostok csapdájában még nehezebben tudják energiatermelésre átadni a zsírt, még testedzés és intenzív diéta ellenére sem. A nyirok tovább pang, a nyomás nő és ördögi kör alakul ki. Ez már a valódi, kemény tapintatú tésztás bőr állapota. Ehhez a fázisnak az eléréséhez már mindenképp súlytöbblet is szükséges.

A kezelés részeként a fentiek mellett intenzív fogyókúra, zsírbontás is indokolt. Ebben a fázisban a kisebb narancsbőrt kezelő készülékek már nem minden esetben elégségesek, érdemes bevetni a kavitációs zsírbontást a célzott zsírcsökkentés érdekében.

Tapasztalatok szerint a kavitációs zsírbontó kezelés hatása elsőként a narancsbőr állapotán látszik meg, így ez esetben látványos eredmény várható. Mivel ebben az esetben tartós eljárásról van szó, más narancsbőr elleni kezelésekkel ellentétben a kavitációs zsírbontás végleg lebontja a zsírsejteket, így ezt a kezelést nem szükséges folyamatosan megismételni.

A narancsbőr (cellulit) megjelenés, kinézet szerinti besorolása

Noha átfedések léteznek, a cellulit vagy narancsbőr kérdésköre megközelíthető a másik oldalról is. A narancsbőrt úgy is kategorizálhatjuk, hogy milyen a megjelenése, kinézete. 

Puha narancsbőr

A puha narancsbőr, mint a nevében is benne van, még lágy tapintatú. A bőr ekkor még rugalmas. A puha narancsbőr általában olyan helyeken jelenik meg, ahol zsírlerakódás van. Ilyen a felkarok területe, a lábak, ahol sokszor visszértágulat is kísérheti, a has és a fenék. Ahogy mozogsz, a narancsbőr is “mozog”.

Fekvő helyzetben a cellulit kifejezettebben látszik, mint állva. A terület nem tésztás, hanem inkább “szivacsos” tapintatú. A hízással párhuzamosan mérete növekszik, de az izomtónus növelésével csökkenthető. A mozgás, a keringés javítása mindenképp javíthatja a problémát.

Ez nem fokozati besorolás. Ha a fent említett tünetet érzékeled, mindenképp érdemes bevetni mindent, ami a súlyosbodás ellen hat. A krémek és masszázsok mellett szóba jönnek mind a narancsbőr elleni készülékek, és érdemes a célzott zsírbontást, vagy kavitációs zsírbontást is megfontolni.

Kemény narancsbőr

A kemény vagy tömör narancsbőr, már fiatal lányokra is jellemző lehet, és főként a csípő, illetve a combok felső része környékén jelenik meg, de a háton és a térdek belső oldalán is előfordulhat. Megjelenésében ez az igazi tésztás,narancshéjszerű bőrelváltozás jellemzi. Az alsó izomréteghez is kötődik, így mozgással nem változik a helyzete. Sajnos megjelenése nem csak a hízással, de öröklött tényezőkkel is erősen összefügg, és ha nem célozzák meg időben, sokkal nehezebb eltüntetni.

Mivel ez esetben a hajlam a fő tényező és a súlyosbodás is hamarabb várható, így már kezdeti stádiumban is érdemes elgondolkodni a narancsbőr elleni gépi kezelésekben. A rádiófrekvenciás kötőszöveti kezelés és az ultrahangos mélymasszázs kezelések, a problémás terület karbantartásával segíthetnek kezelni az elváltozást illetve a súlyosbodás idejét képesek lehetnek jelentősen kitolni.

Ödémás narancsbőr

A narancsbőrnek ez a megjelenés szerinti harmadik formája. Sokkal ritkább, mint az előző kettő. Oka a megromlott vér, de főként nyirokkeringés, vagyis a nyirokpangás. Ez a forma a zsírödéma részjelenségeként jelenik meg. Általában a lábakon, vagy komoly nyirokkeringési zavar (pl.: műtét miatt) esetén a karokon is megjelenhet.

A végtagok oszlopszerűek, alakjuk eltűnik, és a jellegzetes tésztás, kemény tapintatú bőr jelenik meg, ami érintésre fájdalmas is lehet. Ez esetben a kezelés a nyirokpangás célzására a betegség kezelésére irányul. A zsír célzott csökkentése kavitációs zsírbontással segítség lehet, de sajnos a nyirokpangás kérdését ez sem oldja meg. Mindenképp szakember segítsége kívánatos.

Dr. Gulyás Tamás